Ha már a festés nem megy

Mindenkinek ismerős az érzés, amikor gyerekkori barátjának, barátnőjének megkérik a kezét. Általában a legközelebb álló barát-barátnő kapja meg a lánybúcsú és legénybúcsú szervezésének feladatát. Én is így lettem volna ezzel, de akkoriban külföldön éltem és hát elég nehéz lett volna onnan aktívan irányítani a szervezkedés munkálatát, így kivettem részem bőven a lánybúcsú összeállításából, de a konkrét szervezést egy másik közös barátnőnk csinálta. Szerettük volna feledhetetlenné tenni a barátnőnk számára az utolsó hajadon fővel eltöltött estéjét. Minden lehetséges dolgot be is vetettünk ennek érdekében. Csináltunk kis apró árulható dolgokat, amikért elég jó árat is kapott Budapest utcáin, voltunk hajókázni a Dunán, a vacsorát sem hagyhattuk ki, és hát csináltunk olyan ajándék kártyákat, melyek közül húzni kellett bizonyos helyzetekben, és a lánybúcsú főszereplője, a menyasszony mondhatta meg, hogy mi kerüljön rá. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy beváltható jegyet, s ő mondta meg kitől mit szeretne kapni.

Az egyik játéknál nekem kellett volna valamit teljesítenem, megmondom őszintén, már nem is tudom, hogy mit, talán mindenkitől kérhette egyszer, hogy igya meg, amit neki kellene, és ezt nem vállaltam, ekkor adtam át számára a kártyát, hogy írjon rá, amit csak szeretne. Tudja jól, hogy nem igazán vagyok jó a művészetek terén. Még egy pálcika embert is nehézkesen tudok néha lerajzolni. És mivel jól tudja, és emlékszik a még közösen, középiskolában eltöltött rajzórákra, ezért azt találta ráírni a kis kártyára, hogy fessek neki egy festményt.

Hát már az első felnevetés után gondoltam, hogy ez nagyon vicces lesz, és bizonyára minden, csak nem valódi érték és nem szép. De már ott eldöntöttem, hogy ki fogok erre találni valamit. Meg is történt. Közös diákéveink egyik legemlékezetesebb helye a Balaton volt. Nem volt alkalmunk sokat elmenni, de ha eljutottunk mindig nagyon jól éreztük magunkat. Lefestettem tehát neki egy balatoni tájképet. Fertelmes lett. Úgy gondoltam viszont, hogy valami hasznosítható dolog is legyen az ajándékban, hogy választok egyet a balatonos vászonképek közül. A nevetés után a meghatódottság következett mikor kibontotta. Nagyon örült neki és azóta is a közös házuk egyik legszebb díszeként szolgál.

Leave a Comment