Mese a tűzvédelemről

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy szegény legény, aki úgy gondolta, jól ért a házépítés mesterségéhez, és elszegődött egy mester csapatba, hogy minél gyönyörűbb és szebb házakat tanuljon meg építeni. Jól is ment neki, egyre ügyesebb és ügyesebb lett, és jól is érezte magát a többiekkel. Barátokká váltak. Egészen addig a napig nem is volt semmi probléma, míg valami nem kezdett el megváltozni. A főnök egyre ingerültebb lett, már nem az számított neki, hogy minél jobban és erősebben megépítsék a házakat, vagyis azok minél jobbak legyenek, hanem hogy minél többet fel tudjanak építeni egy hónapban. Jó barátok lettek az idők során, így próbált vele erről beszélni, de mindig kudarcot vallott. Egyszerűen a barátja már nem az az ember volt, aki azelőtt. Rá sem lehetett ismerni. Egyre inkább csak az volt fontos számára, hogy minél több pénzt adjanak neki a megrendelők, és nem érdekelte, hogy pár hónap múlva már problémák fognak jelentkezni a házaknál.

Úgy döntött tehát, hogy kiválik, és elkezdi saját szerencséjét. Ő azonban nagyon sok olyan dologhoz nem értett, amihez állítólag a barátja igen. Éppen ezért, ő ezekre a feladatokra keresett olyan embert, aki annak szakértője. Ilyen volt például a tűzvédelem és annak minden egyes feladata. Nagyon örült, mert nagyon okos és hozzáértő kis embert talált erre a területre. Teljesen felépített minden védekezést az építésre, a raktárara és minden másra kiterjedően.

Hatalmas versengést folytattak a barátjával. Pontosabban a barátja versengett. Haragudott rá. Nem tudta megemészteni, hogy ő saját útját járja, és legalább annyira jól megy neki a sora. Sőt! Jó hangulatban telnek a napok, és egyre több olyan véleményt hallott, hogy nagyon szeretik őt, és inkább hozzá mennek, mert lelkiismeretes és tartós munkát végez. Elkezdte tehát feketíteni őt. Sorra olyan történeteket gyártott, amivel megpróbálta alá ásni a tekintélyét az emberek előtt. Odáig vetemedett egyszer, hogy tüzet gyújtott az egyik éjjel az egyik épülő háznál. Azonban a kis szegény legény mindenre fel volt készülve, hiszen teljesen megtervezett tűzvédelmi rendszere volt. Meg is oldódott gyorsan a probléma, minden olyan káresemény nélkül, ami megrendítette volna a hősünket. Sőt, felfigyeltek rá, hogyan tudta ilyen könnyedén megoldani a problémát. A rendőrök viszont nyomokat találtak, s gyorsan el is jutottak a bajkeverőhöz, aki ezek után már senki előtt nem állt meg. Nem rendeltek tőle többé házat. A történet tanulsága, hogy a tűzvédelem igenis fontos, a rosszakarás pedig visszaüt.

Leave a Comment